wundiesnyhetsbrev

En pyjamasbyxa för sängvätande barn resulterade i ett helt nytt inkontinensskydd för kvinnor. Den till synes helt vanliga damtrosan “Wundies”  består av ett superabsorberande material i grenen som ger kvinnor möjligheten till ett aktivt liv, trots inkontinens.

-Vi har fått ett mycket bra gensvar när det gäller vår produkt, säger Lotta Williams på företaget Wundies. Tanken är att trosan ska ge kvinnor ökad livskvalitet genom att de känner sig fräscha och inte behöver ta med sig extra bindor och underkläder. Dessutom sparar den resurser både för konsumenten och miljön eftersom man inte behöver köpa engångsprodukter.

Det började med ett projekt inom Smart Textiles som ledde fram till en pyjamasbyxa för sängvätande barn. Tanken på ett inkontinensskydd med samma superabsorberande material föddes och har nu resulterat i en färdig produkt som nyligen lanserats på marknaden. Var tredje kvinna i Sverige är drabbad av urinläckage och tanken med Wundies var att underlätta vardagen genom att ta fram ett osynligt inkontinensskydd som tar bort oron över att det ska synas eller kännas. Man ska till exempel kunna byta om på gymmet utan att känna sig obekväm.

Skyddet ser ut som en helt vanlig damtrosa men har ett skikt av en s k superabsorbent som fångar och håller kvar vätska, hela 40 gånger sin egen vikt. Hydrofober (vätskebarriärer) förhindrar att trosan läcker, vilket gör den säkrare än traditionella skydd vilket gör att många inte behöver känna samma oro för att den ska hända en “olycka”.

-Materialet är även specialbehandlat för att det inte ska uppstå någon oönskad lukt, berättar Lotta Williams, vilket är viktigt för att man ska kunna slappna av och känna sig mer säker i vardagen.

 

Text: Angelica Därnlöf