Lena-Marie Jensen Fotograf Ida Lindström

Möt Lena-Marie Jensen – ansvarig för Smart Textiles Business Innovation

Lena-Marie Jensen, tillsammans med kollegan Linda Nydén, håller i rodret bakom Smart Textiles Business Innovation. Med sin ”kluriga” personlighet och en gedigen erfarenhet i textilbranschen, kopplar hon samman näringsliv och forskning för att förverkliga textila innovationer. 

När Lena-Marie Jensen var tre år gammal klippte hon sönder sin mammas klänning. Tanken var god; mamman hade tänkt göra om klänningen till en kjol och Lena-Marie ville bara hjälpa till.

Även om hjälpen inte riktigt blev som mamma hade tänkt sig, så kanske det var där och då som fröet såddes till en livslång kärlek till textil. Och till känslan för att återvinna. Två saker som fortfarande är mycket viktiga för Lena-Marie, idag som ledare för Smart Textiles Business Innovation.

– Det här är världens roligaste jobb och ofta resulterar det i fantastiska produkter. Då är det ännu roligare. Vi kopplar ihop textil forskningskompetens med de företag som kommer till oss med idéer och vill ha stöd. Vi hjälper dem på vägen med rådgivning, forskning, finansiering och med att hitta rätt partners genom vårt stora nätverk.

Men vi tar det från början. Efter en gedigen karriär i branschen med många olika uppgifter, främst inom produktutveckling så återvände Lena-Marie till Högskolan i Borås 2011, där hon 20 år tidigare tagit examen som textilekonom. Visst var det kul att sluta den cirkeln, men det var inte så det var tänkt från början.

– Som femtonåring var jag bergsäker på att det var designer som jag skulle bli. Jag hade alltid sytt egna kläder och varit intresserad av mode, så det var den stora drömmen som skulle bli sann. För att nå sitt mål började hon arbeta på Aspens syfabrik direkt efter gymnasiet. Men även om hon snabbt fick börja på modellavdelningen och arbeta med kollektioner så kändes det inte helt rätt. Med den erfarenhet som Lena-Marie fick genom arbetet öppnades hennes ögon gradvis för att det fanns mer än design inom textilbranschen.

– Jag blev fascinerad av stickeriet på fabriken och lärde mig allt mer om materialutveckling. En ny värld öppnade sig med så många möjligheter och tekniker. Material blev min grej, helt enkelt.

Med blodad tand började hon plugga till textilekonom på Textilhögskolan 1989. Men när hon var klar med utbildningen var det produktutveckling, snarare än ekonomi, som åter kom i fokus. Hon har sedan dess samlat på sig en gedigen erfarenhet av branschen och jobbat med hela kedjan från garn till kvalitetstestning av färdig produkt.

Hon har jobbat med att producera allt från transfertryckta ”bingoklänningar” i polyester, till textila bilinteriörer. En perfekt mix av kontakter och problemlösningserfarenhet för jobbet på Smart Textiles Business Innovation.

– Det var som att komma hem, men allt hade blivit så mycket större och bättre på Textilhögskolan, som finns i samma byggnad. När jag gick ut 1991 var branschen i kris och folk visade nästan medlidande för mitt karriärval.

Tjugo år senare var det tvärtom. Tummen upp! Lena-Marie Jensen är en positiv person som smittar av sig med sitt engagemang och nyfikenhet på människor och idéer. Hon berättar att det bästa med yrkesrollen är att hon får utlopp för sin ”kluriga” sida. Hon älskar den utmanande problemlösning som hon dagligen får tampas med. Och alla möten, så klart. Alla smarta, och ibland tokiga, projekt som folk kommer till henne med.

– Man vet aldrig vilka idéer som mynnar ut i vad. Ibland är det de mest osannolika idéerna som blir mest lyckade. Därför måste man försöka bortse från sina förutfattade meningar. Vi arbetar gärna med textila innovationer som har höga ambitioner och som vill göra skillnad, då gäller det att vara duktig på att lyssna och tänka i nya banor. Det finns en enorm potential för smarta textila innovationer inom många olika områden, men Lena-Marie lyfter hållbar resursanvändning och medicinteknik som särskilt spännande. Hon pekar på de stora vårdutmaningar som samhället ställs inför när befolkningen lever allt längre. Textila innovationer kan både avlasta vårdpersonal och få brukare att känna sig mer trygga när exempelvis medicinska mätinstrument är del av ett mjukt tyg.

– Till en början blev jag överraskad över hur viktiga projekt Smart Textiles arbetar med. Det är ofta innovationer som faktiskt gör livet bättre, från miljösmarta material som binder koldioxid istället för att skapa mer utsläpp, till plagg med inbyggda elektroder som hjälper människor med sjukdomar som ger muskelspasmer. ”Cellulosa som förnyelsebar råvara”, ”hitta cirkulära flöden”, ”brukarvänlig medicintextil” – när Lena-Marie blir varm i kläderna kan det vara svårt för en lekman att hinna med, men andemeningen är väldigt tydlig; hon brinner för sin arbetsuppgift.

– Jag brukar sno ett klassiskt Kampradcitat ”Underbara framtid, det mesta är ogjort”. Så känns det faktiskt när man arbetar med att bidra till att världen blir lite bättre att leva i. Det är faktiskt det vi försöker uppnå med våra textila innovationer – att göra samhället mer ekologiskt hållbart, underlätta människors vardag och förbättra hälso- och sjukvården.

Man kan ana att treåriga Lena-Marie hade tittat upp från klänningen och med saxen i högsta hugg nickat uppmuntrande.

 

Text: Elof Ivarsson
Bild: Ida Lindström