Miljöministern fick se prov på handlingskraft i Borås

 

Miljöminister Karolina Skog (MP) besökte Textile Fashion Center den 8 november. Med ett digert schema under rundvandring bland husets aktörer och verkstäder fick hon se prov på att i Borås har vi gått från ord till handling – vilket påvisades inte minst under stoppet i Smart Textiles Showroom.

 

Regeringen har ambitionen att Sverige ska bli världsledande på hållbar produktion och konsumtion av mode och textilier. Med koppling till det hade Västra Götalandsregionen bjudit in miljöministern för att presentera den starka innovationsmiljö som Västra Götaland och Borås har att erbjuda för framtidens hållbara textil- och modebransch.

Genom konkreta exempel ville man visa på varför nationella satsningar bör hamna i Borås, inte minst med tanke på den goda samverkan som redan finns i regionen idag mellan textilföretag och aktörer inom forskning och utbildning. Miljöministern bekräftade detta själv i en debattartikel (länk till Borås Tidning) som hon publicerade innan besöket. Där skrev hon bl.a. att ”Borås är Sveriges främsta textilstad” och lyfte fram styrkan i redan etablerade samarbeten.

I Smart Textiles Showroom hölls en rad korta presentationer för att beskriva den samverkan som finns i huset och det arbete som görs inom Science Park Borås och Smart Textiles. Miljöministern fick ta del av information kring allt ifrån textilindustrins utmaningar, hur lösningen ligger i att förändra designprocessen, till projektet Re:textile och cirkulära affärsmodeller med viljan att skapa tillväxt där hållbarhet och affärsnytta går hand i hand. Ett antal konkreta exempel på projekt och prototyper som Smart Textiles arbetat med lyftes fram och som avslutning presenterades projektet ”Design for recycling” med den nyligen framtagna pappersklänningen gjord av svensk skog.

 

 

Rundturen gick sedan via Textilhögskolans verkstäder till Science Park Borås och Inkubatorn Borås. Under lunchen fick miljöministern möjlighet att samtala med forskare och studenter vid Högskolan i Borås och under dagen besökte hon även RISE Research Institutes of Sweden och företaget FOV Fabrics

Efter besöket i Borås uttryckte Karolina Skog till Borås Tidning att hon var glad att se att det rådde verkstad i Borås kring det som ofta pratas mycket om som framtida lösningar för en hållbar textil- och modebransch. Det får ses som ett gott betyg och något Karolina Skog förhoppningsvis vill diskutera vidare under Sveriges Innovationsriksdag som Henrik Jansson, VD Inkubatorn Borås, passade på att bjuda in henne till. SIR 2018 anordnas i Borås den 10-11 april under temat ”Cirkulär ekonomi”.

Läs mer:
SIR2018
Re:textile
Science Park Borås
Inkubatorn i Borås
Textile Fashion Center

Text & Bild: Malin Carlsson

__________________________

Bild 1: Lena-Marie Jensen (till höger) demonstrerar pappersgarn för Karolina Skog.

Bild 2: Ett dedikerat gäng fanns på plats i Smart Textiles Showroom för att presentera pågående arbete inom hållbarhet och cirkularitet för miljöminister Karolina Skog. Från vänster: Erik Bresky, VD Science Park Borås, Lena Marie Jensen, Projektkoordinator Smart Textiles, Karolina Skog, Miljöminister, Birgitta Losman, Ordförande regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen, Susanne Nejderås, Verksamhetschef Smart Textiles, Mats Johansson, Projektkoordinator Smart Textiles, Jan Carlsson, Projektkoordinator Textilhögskolan, Adrian Zethraeus, Projektledare Re:textile.