I samband med att Liljevalchs i Stockholm visar utställningen ”Hemslöjd på Liljevalchs” ställer forskare från Högskolan i Borås ut. Det handlar bland annat om förnyelsebara biokompositer och fibrer som kan hjälpa till att bygga upp skelett. 
– Vi blev inbjudna att ställa ut eftersom vi framställer framtidens material genom hantverksprocesser, säger Lena Berglin, forskare vid Textilhögskolan.

Sammanlagt handlar det om två olika material som kommer visas under utställningen på Lilevalchs. Det första är framtaget i ett forskningsprojekt, där Lena Berglin tillsammans professor Mikael Skrifvars, doktoranden Behnaz Baghei och forskaren Dan Åkesson vid Institutionen Ingenjörshögskolan framställer förnyelsebara och miljövänliga biokompositer. 
– Vi tvinnar samman hampa och PLA, som är en mjölksyrebaserad plast, till ett hybridgarn. Sedan vävs det i många lager för att bli ett starkt material lämpligt för kompositer, säger Lena Berglin. 
Kompositer består i dag t.ex. av kol- eller glasfibrer och är ett konstruktionsmaterial som används i t.ex. idrottsredskap,bilkomponenter, möbler m.m.

Det andra materialet som ställs ut är också ett resultat av ett forskningssamarbete mellan Textilhögskolan och Institutionen Ingenjörshögskolan. Projektet heter ”Tissue Engineering” och enkelt förklarat handlar det om att använda textil som tillväxtunderlag för celler som ska växa.
– Vi jobbar med benimplantat där en kompositfiber av PLA och en komponent som främjar celltillväxt används. Materialet vävs sedan tredimensionellt för att bli starkt och poröst, förklarar Lena Berglin som arbetar med forskarna Mikael Skrifvars, Maria Persson och Sung-Woo Cho i projektet.
Just nu pågår tester på den medicinska fakulteten vid Uleåborgs universitet i Finland där doktoranden Maria Persson undersöker celltillväxten i det framtagna materialet. Maria är doktorand vid Uleåborgs universitet, och skall disputera inom några år.

2012-06-12_nya_material_kompositer_ben
Till vänster syns visar de förnyelsebara biokompositerna. Bilden till höger visar materialet som främjar celltillväxt och som ska användas som benimplantat. 

 

Fakta

Utställningen pågår mellan 6 juni – 2 september på Liljenvalchs. Mer info