Trycksårscermoni

Madeleine Romild -vinnare i idétävlingen ”Förebygg trycksår med smarta texilier”

I samband med internationella trycksårsdagen i höstas utlyste Smart Textiles i samarbete med SÄS en idétävling med uppmaning till medarbetare, både på SÄS och Högskolan i Borås, att inkomma med produktidéer som har koppling till trycksårsprevention och smarta textilier.

Vinnare blev psykolog Madeleine Romild, VUP, Beroendeenheten, Solhem, Borås för sin produktidé – tovad fäll av ull från värmländskt skogsfår. En enhällig jury stod bakom det vinnande bidraget med följande motivering:

Detta är en produkt, som är gjord i gammal teknik och i ett material som använts sedan urminnes tider, och har potentiellt tryckavlastande förmåga som är värd att utvärdera systematiskt. Produkten knyter dessutom an till fukt och värmereglerande egenskaper och dess struktur är högintressant att studera närmare inom ramen för forskning kring mimik – att återskapa naturens fantastiska egenskaper i ett smart material som gör produkten anpassad för vårdens höga krav.

I fredags prisades Madeleine för sin idé vid en ceremoni i Smart Texiles Showroom. Efter en rundtur i utställningslokalen och presentation av samarbetet mellan SÄS och Smart Textiles skålades det i cider och Madeleine fick sitt pris. Vid ceremonin deltog representanter för SÄS, Smart Texiles och Högskolan i Borås. Södra Älvsborgs Sjukhus i samarbete med Smart Textiles kommer nu se till att det vinnande bidraget tas tillvara och utvecklas vidare som projekt.