Det är en vecka kvar till invigningen av Textilhögskolans nya lokaler på Textile Fashion Center. Men det blev smygstart på firandet då kung Carl XVI Gustaf och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) kom på besök den 10 oktober för att få en presentation av skolans verkstäder och aktuell forskning. Följ besöket i bilder.
 
stickbildorg
9.10. Delegationen från IVA anländer till Landvetter, där de inleder sin årliga kungliga teknikresa, denna gång för att i två dagar besöka företag och organisationer inom teknik och innovation i Västra Götaland. Textilhögskolan tar en bild på kung Carl XVI Gustaf och IVA:s vd Björn O Nilsson, en bild som under dagen blir till ett stickat porträtt i högskolans verkstäder.
 
kungen kommer
12.05 Kungen och IVA-delegationen kommer till Textilhösgkolan och blir mottagna av nyfikna studenter och bland annat besökets värdar, Högskolan i Borås rektor Björn Brorström och Textilhögskolans prefekt Erik Bresky.
 

erikguidar
12.10 Efter att IVA blivit välkomnade började rundvandringen. Först bar det av upp till trikålabbet på våning fyra.

 

stickningen
Cirka 12.10 I en stickmaskin tog kungen form, något som uppskattades av besökarna. En meter tar ungefär 6-7 minuter att sticka.

 

Flatstick
12.16 Vid flatsticksmaskinen stickas det textila blodkärl som har tagits fram i ett samarbete mellan forskare och Smart Textiles, som är Högskolan i Borås satsning på samarbetsprojekt mellan forskning och företag. Textilhögskolans prefekt Erik Bresky berättar även om ett annat innovativt område inom textil utveckling: att ta fram textilier ur cellulosa. Tekniken är inte ny men har fått uppsving när efterfrågan på textilier ökar samtidigt som bomullsodlingen frestar på ekosystemet.

 

kungster
12.20 Kung Carl XVI Gustaf och delegationen från IVA passerar salarna där modedesignstudenterna håller till och får en kort genomgång av hur tryck på och infärgning av textil fungerar. 

 

frånwebb
12.45 Delegationen lämnar Textile Showroom, ett kunskapshöjande rum på Textilhögskolan där man visar och samlar textila innovationer. Där berättade forskaren Anja Lund om hur piezoelektriska effekter i fibrer kan användas för att övervaka vitala kroppssignaler som hjärtfrekvens och andning. Det boråsbaserade företaget TST berättade om sina skyddsdräkter, framtagna i samarbete med Smart Textiles, som klarar vattenstrålar med tryck upp till 3000 bar.

 

mycketfolk
12.47 Delegationen kommer till Lutgränd i Textile Fashion Center, där Kjell Berggren och Hanna Lassing från fastighetsbolaget Kanico berättar kort om byggnaden och dess textila arv som konstsilkesfabrik. Här forslades luten in till fabriken. 

 

lunch
12.52 Lunch i resturangen på Textile Fashion Center, som var öppen för allmänheten precis som vanligt. Ett långbord är reserverat för IVA. Under lunchen lämnades det stickade porträttet över till kung Carl XVI Gustaf. 

IVA:s vd Björn O Nilsson tackade för ett inspirerande besök:
“Det är en mycket kreativ miljö här. Det pratas mycket i innovationssammanhang om smart specialisering och det som händer här är ett bra exempel på det.”  

 

hemresa
13.39 Besöket går mot sitt slut. Delegationen åker vidare till Krokslätts fabriker och Mölndal.

Bilder: Rebecca Lindholm och Emma Engström