Kronprinsessan Victoria besökte Smart Textiles

Victoria i Showroom nyhet Victoria i Showroom ingång nyhet

En strumpa som kan mäta hur du sätter ner foten, världens första plagg av återvunnen bomull och ett tyg som kan rena vatten med enbart solljus. Det var en intresserad kronprinsessa som besökte Smart Textiles Showroom för att ta del av  forskningen kring smarta textilier och hållbarhet.

Tillsammans med Landshövding Lars Bäckström besökte kronprinsessan Victoria Högskolan i Borås och passade då på att besöka Textile Showroom. Smart Textiles Lena-Marie Jensen presenterade forskningen bakom världens första plagg av återvunnen bomull samt en klänning av stickat papper och Victoria visade sig känna till svårigheten med att återvinna de korta bomullsfibrerna.

Projekt kring hållbarhet

Nils-Krister Persson visade en prototyp av tyg som renar vatten med enbart solljus som energikälla och Vincent Nierstrasz talade om projektet “From wet to dry” – hur man kan göra textiltryck på ett mer miljövänligt sätt genom att använda mindre vatten än idag.

Kronprinsessan fick också en praktisk  uppvisning av hur en strumpa med piezoelektriska fibrer  fungerar. Genom att springa på stället visade Karin Rundqvist hur de elektriskt ledande fibrerna kopplas till en app på mobilen som gör det möjligt att se på vilket sätt foten sätts ned. Resultatet kan användas både för att förbättra sin löpstil och för att underlätta för människor med olika medicinska problem som behöver få en indikation på hur deras stegnedsättning ser ut.

Syskrin för framtiden

Trots det späckade schemat ville Victoria även se de övriga prototyperna i Textile Showroom. Guidningen avslutades sedan med en överraskningsgåva från Smart Textiles till prinsessan Estelle – ett eget syskrin fullt med textila godsaker, bland annat ett pedagogiskt broderi där det går att brodera sin egen elektriska krets!

Victoria med syskrin nyhet

Text och bild: Angelica Därnlöf