Ny undersökning om konduktiva fibrer

fibrerEspira och Smart Textiles har i ett projekt anlitat konsulten och textilingenjören Emma Mårtensson för att kartlägga och undersöka förutsättningarna för att producera konduktiva fibrer i Sverige. Måndagen den 22 juni bjöd Espira in till workshop för att få veta vad industrin verkligen vill satsa på.

Representanter från Smart Textiles-knutna företag var på plats för att visa upp hur långt de kommit i processen att skapa konduktiva fibrer och diskutera vad nästa steg är. 
– Kartläggningen som jag genomför nu gäller forskningen och industrierna, för att få en överblick på vad som är på gång runt om i världen. Hur långt forskningen har kommit och vilka fibrer som finns idag, säger Emma Mårtensson.

– Förhoppningen är att kartläggningen visar att Sverige är konkurrenskraftig och att det kan starta en intensiv tillverkning här i Borås. Önsketänkande är att alla företag och forskningsinstitut gick samman och utvecklade en teknikplattform där företagen kan göra sina applikationer, anser Espiras Hans Andersson som projektleder kartläggningen.

Emma Mårtensson hoppas att hon i det pågående inledande steget ska hitta fördelar för Sverige att producera en viss typ av fiber.

– Syftet med workshopen idag var att få en dialog med forskarna och industrin och se vart jag kan göra djupdykningar samt få input på vilka frågeställningar vi ska arbeta med.

– Det ska bli intressant att se hur långt exempelvis Swerea IVF som arbetar mycket med konduktiva fibrer, har kommit i jämförelse med övriga världen. Det återstår att se, säger Hans Andersson.

Text: Therese Rosenblad