christoffer-lindhe5b2

Intervju med Christoffer Lindhe – 17° som betyder allt

Livet drabbar oss alla, förr eller senare. Det blir inte som vi planerat – någon annan fick jobbet som vi ville ha, människor som varit viktiga försvinner ur våra liv, vi trivs ändå inte när vi äntligen fått det vi strävat efter. Alla möter motgångar, men det som definierar oss är hur vi hanterar prövningarna. Det är inte många som prövats så hårt och hanterat det så imponerande som Christoffer Lindhe.

– Rent logiskt borde jag inte vara vid liv. De berättade på sjukhuset att tio helt separata faktorer samverkade så att jag inte förblödde på tågrälsen. Hade det inte varit så ovanligt kallt den där sommarnatten, hade jag inte varit en vältränad simmare, hade polisen inte varit så snabbt på plats och nyligen gått en livräddningskurs…

Sommaren 2006 var Christoffer 17 år gammal och hade, som så många från Ulricehamn, åkt till Varberg med några kompisar. Efter en festkväll bestämde han sig för att vandra tillbaka till campingen lite tidigare än kamraterna. Han minns att tre personer följde efter honom och att det kändes hotfullt, sedan är allt svart. När han vaknade upp nästa gång, hade tio dygn passerat och Christoffers båda ben och vänstra arm hade amputerats.

Vi kommer aldrig att få reda på exakt vad som hänt den där natten, men troligtvis lyckades Christoffer springa ifrån förföljarna. Hans flykt ledde rakt ut i den mörka skogen, där han snubblade över tågspåret och slog i huvudet så att han tappade medvetandet. Då var godståget redan på väg. De som jagade honom har aldrig trätt fram, men trots det är inte Christoffer hämndlysten eller ens arg.

– De måste tappat bort mig, för om de hade sett mig ligga utslagen på järnvägsspåren hade de inte lämnat mig där, säger han. Så gör inga vanliga människor. Nej, jag hade bara extrem otur att jag ramlade precis på rälsen. Tänk att du som 17-åring vaknade ur en morfindriven mardröm och plötsligt inte kunde göra något alls.

Från att ha varit elitidrottare ena dagen till att den andra inte kunna sätta dig upp i sängen för egen maskin. Helt instängd i din egen kropp. Alla dina drömmar och framtidsplaner krossade. Hur skulle du tackla det? Läkarnas prognos var lika dyster: det skulle ta år av rehabilitering innan Christoffer skulle kunna återuppta ett mera normalt liv med studier och någorlunda klara sig själv. Vad de inte räknat med var att Christoffer Lindhe är en ung man med exceptionell beslutsamhet.

Till att börja med sjönk han förståeligt nog ned i ett totalt mörker, tyckte inte att han hade något att leva för. Men så en dag tog hans pappa med sig en film till sjukhuset som handlade om en man som varit med om en identisk olycka.

Cameron Clapp har betytt mycket för mig, säger Christoffer, han visade i filmen att det går att leva ett vanligt liv. Gå, springa, köra bil, allt sånt som jag tog för givet innan olyckan. Jag tänkte att kan Cameron så ska jag också klara av det. Den filmen var helt avgörande för mig.

Efter bara sex månader kunde de förbluffade läkarna skriva ut Christoffer från sjukhuset. Han började gymnasiet igen och kunde ta igen förlorad tid så att han så småningom tog studenten med sin ursprungliga klass. Det gick bättre än någon vågat drömma om. Och så var det den älskade simningen. Han var bara tvungen att känna på vattnet i bassängen som varit en så stor och viktig del av livet för honom.

– Min kropp anpassade sig instinktivt till att röra sig i vattnet och jag klarade av alla de fyra simsätten direkt, säger han. Ganska konstigt egentligen men det gjorde mig väldigt glad och jag började träna hårt direkt. Att Christoffer överträffade sina egna, och i ännu högre utsträckning andras, förväntningar är antagligen den största underdriften du läser om i år. Mindre än två år efter det att han vaknat hjälplös i en sjukhussäng utan att kunna sätta sig upp utan hjälp kvalificerade han sig till Paralympics i Peking. Fyra år senare i London 2012 slutade han på en fjärdeplats. En osannolikt stark bedrift.

– Det var ett bevis för mig själv att jag inte hade låtit mig begränsas av olyckan, jag vann över den. Samtidigt så irriterade det mig att alla proteser var så pass dåliga. Inomhus hade jag lärt mig att gå nästan som tidigare, men så fort jag kom ut på ojämnt underlag var det svårt med balansen.

Efter gymnasiet utbildade sig Christoffer till utvecklingsingenjör på Högskolan i Halmstad. Egentligen var det inget nytt, han hade alltid gillat att meka med mopeden men nu hade han ett tydligt mål. Examensarbetet var en studie över balans i benproteser. Slutsatsen var att protesfötterna är alldeles för stela jämfört med en naturlig fot. Därför kan de inte anpassa sig till underlaget, då måste nästkommande led i kroppen ta upp den kraften och på grund av hävstångseffekten blir det mycket starkare.

– Idén om att skapa en bättre, mer flexibel fotprotes är grunden till företaget Lindhe Xtend, säger han. Men det var lättare sagt än gjort. Nu, efter många prototyper och mycket hårt arbete, har vi hittat en lösning som får fantastisk respons från alla testpatienter. Den mest kritiske testpersonen är Christoffer själv och han är inte rädd för att utsätta proteserna för allt från bergsturer till att paddla med surfbräda. Han berättar om den nya, rörliga protesfoten som ger den svårfångade ”rätta känslan” för balansen. De första produkterna finns på marknaden vid årsskiftet 2016, men ambitionerna slutar inte där.

– Framtiden för proteser kommer definitivt att finnas i smarta material. Eftersom jag är från Ulricehamn så kände jag till Smart Textiles och deras verksamhet, säger Christoffer. När jag tog kontakten, med en idé i bakfickan, så visade det sig att någon annan haft en liknande tanke. Det resulterade i ett nytt, stort projekt tillsammans med Smart Textiles. Genom sitt tydliga brukarperspektiv så kommer projektet att revolutionera hela protesbranschen, det är jag övertygad om. Christoffer Lindhe har under sina 26 år på jorden varit med om och åstadkommit mer än de flesta av oss gör under en hel livstid.

Olyckan har tagit mycket från Christoffer och det går inte en dag utan att han önskar sina ben och sin arm tillbaka. Samtidigt gav olyckan honom mycket – den väckte ett inre driv att visa att det omöjliga faktiskt är möjligt. Bara man kämpar och inte ger upp.

– Jag är inte alls nöjd med hur proteserna fungerar idag. Jag är säker på att forskningen kommer leda fram till bättre lösningar och då får protesanvändare ett bättre liv där de själva har kontroll över sin vardag. Om mitt liv samtidigt kan inspirera någon, så är ju det fantastiskt, och det hoppas jag.

Text: Elof Ivarsson
Bild: Ida Lindström

Missa inte: inspirerande föreläsning med Christoffer den 10 november

Torsdagen den 10 november bjuder Smart Textiles och Textile Fashion Center in till en inspirerande föreläsning med Christoffer Lindhe, Paralympicsvinnare och grundare av protesföretaget Lindhe Xtend. Anmäl dig här.

Läs mer om smarta proteser
Smart Textiles forskare Li Guo får bidrag från KK-stiftelsen för att utveckla smarta textila lösningar för protesanvändare