Inspirerande om integrering av elektronik i textil

Jackor med inbyggd musik samt handskar och stolar som värmer. När eletronik och textil integreras är det bara fantasin som sätter gränser för morgondagens produkter.  Och kanske nya idéer föddes när de båda branscherna möttes under ett inspirationsseminarium på Espira Tillväxtcenter i Borås den 2 september.

2010-09-09_inpsirationsseminarium_danDet finns många möjligheter för utveckling av nya produkter för både textil- och elektronikbranschen om de “korsbefruktas”. Det anser Lena Norder (bild nedan), VD för Branschorganisationen Svensk Elektronik som också var moderator under seminariedagen.  
– Elektronik går tvärs igenom alla branscher precis som textil. När vi kombinerar dem, som under det här seminariet, finns det stor potential och många ogjorda affärer.

Ökad internationell konkurrenskraft

Seminariet är en del i Smart Textiles satsning med Emma Mårtensson på Espira Tillväxtcenter som initiativtagare och projektledare. Branschorganisationen Svensk Elektronik och TEKO-industrierna står också bakom seminariet. 
– Idag bedrivs det spännande forskning på Högskolan i Borås och Swerea IVF inom konduktiv polymer fiber (fiber som leder elektricitet). Ett av seminariets syften är att ge uppträdande.

2010-09-09_inspirationsseminarium_lena_norder

Dan Riley spelar musik på sin tröja. Ännu ett gott exempel hur elektronik kan integreras i textil. 

svensk industri en översikt av marknaden och öppna ögonen för möjligheterna. Ökad aktivitet inom svensk industri bidrar till en aktiv industri som kravställare vilket ofta genererar större forskningsframgångar, förklarar Emma Mårtensson och Lena Norder fyller i: 

– Det handlar också om att öka konkurrenskraften internationellt. Sverige är ett teknikland och vi borde göra allt vi kan för att fortsätta ligga i framkant.

2010-09-09_inspirationsseminarium_handske
Interactive Wears värmande handske.

Våga satsa

2010-09-09_inspirationssem_jackaFör att ge information om var industrin står idag, skapa inspiration och ge nya idéer var föreläsare från två europeiska företag och ett forskningsinstitut inbjudna. Alla i framkant inom området. Ivo Locher från det schweiziska textilföretaget, Sefar, berättade om deras nya affärsområde PowerMatrix, där de aktivt arbetar för att korsbefukta textil och elektronik.
– Jag ville att föreläsarna skulle inspirera företagen som var på plats att våga satsa på och gå in på ett nytt affärsområde, säger Emma Mårtensson.

Även det spanska forskningsinstitutet CETEMMSA och företaget Interactive Wear höll föreläsningar. Interactive Wear passade på att visa upp goda exempel av produkter där elektronik integrerats med textil. Här poserar föredragshållaren Andreas Röpert med en musikjacka (bild till höger som de varit med om att utveckla. 

Fler aktiviteter

För att stödja företagen att våga satsa på teknikområdet planerar Smart Textiles tillsammans med Espira fler aktiviteter. 
– Nu ska jag sammanställa enkätsvar från de deltagande företagen. Under januari kommer nästa större aktivitet att äga rum, utformad efter industrins önskemål, säger Emma Mårtensson avslutningsvis.

Presentationer från seminariet:

Erik Bresky, Smart Textiles 

Ivo Locher, Sefar

Andreas Röpert, Interavtive Wear

Marc Torrent, CETEMMSA