Indiens amb m Nejderås och Brorström beskuren

 Indiens ambassadör vill öppna för samarbeten

Ett framtida samarbete mellan textilindustrin i Indien och Högskolan i Borås. Det önskar Indiens ambassadör Banashri Bose Harrison som besökte Borås och Textile Showroom för att diskutera utbildning, textilindustri och smarta textilier.

-Borås är Sveriges textila centrum, både för utbildning, utveckling och smarta textilier. Indien har sedan länge haft en stor textilindustri och därför har vi en hel del att lära av varandra, konstaterade Banashri B Harrison under mötet med Björn Brorström,  rektor för Högskolan i Borås och Susanne Nejderås från Smart Textiles.

Nya möjligheter
Ambassadörens besök är ett led i att se nya möjligheter för textilindustrin i Indien. Det gäller både ur ett miljö- och ett  kostnadsperspektiv. En effektiv resursförvaltning inom textilproduktionen i Indien kan leda till avsevärda miljöförbättringar och även  till ekonomiska vinster genom till exempel återvinning och minskad förbrukning och vatten, el och kemikalier. Därför var Banashri  Bose Harrison mycket intresserad av att följa Smart Textiles arbete med återvinning av textil och arbetet med att hitta nya material som kan ersätta den resurskrävande bomullen.

Viktig exportvara
-Hållbarhetsfrågan är mycket viktig och vi ser gärna projektsamarbeten i framtiden inom området, säger ambassadören och berättar att hon gärna kommer tillbaka till Högskolan tillsammans med Indiens Textilminister. För så viktig är textil för landets export att man inrättat en särskild ministerpost inom området. Då vill Banashri B Harrison också undersöka möjligheter till samarbeten inom  tekniska och smarta textilier.

Under sitt besök i Borås besökte Indiens ambassadör även Textilhögskolan och Borås kommun.

Text och foto: Angelica Därnlöf