Leo Chan: ”Borås is the textile innovation heaven”

 

 

Hongkong till högskolan och högskolan till Business of Design week

Sverige är officiellt partnerland under årets upplaga av Business of Design Week i Honkong. Nu kan vi även avslöja att Smart Textiles och Textilhögskolan kommer medverka. En Hongkongdelegation, med Ulrica Risso från UD i spetsen, besökte Textile Fashion Center den 12 mars för att söka inspiration och idéer till evenemanget.

Business of Design Week äger rum under första veckan i december och är ett av världens största designevenemang, i särklass ledande i Asien. Som partnerland kommer Sverige få en prioriterad position vid seminarier, utställningar och events.

– Sverige är ett komplett partnerland, med allt från tekniska innovationer till hantverk, vilket vi ser prov på här i dag. Samarbetet är en unik chans att visa upp sig och inleda nya samarbeten, säger Ulrica Risso, UD.

Under tre timmar fick Hongkongdelegationen veta mer om det textila klustret i Borås. Clemens Thornquist, professor vid Textilhögskolan, och Susanne Nejderås, verksamhetschef på Smart Textiles, presenterade respektive verksamhet. Guidade turer hölls i labbmiljöerna.

Borås gör intryck
– Jag vet att de är väldigt imponerade av utbildningarna, det finns en ansvarstanke och nästa alla studenter får jobb inom textilbranschen när de tagit sin examen. Det finns också en högre teknisk nivå än vad vi ser i Asien, säger Ulrica Risso.

Detta bekräftades av Leo Chan, Ambassadors of Design i Hongkong, bara minuterna senare.

– I Kina bryr vi oss om ytan, det som syns. Ni tillsätter funktionalitet i textilierna på ett helt annat plan. Man kan likna det vid make-up. Vi är det sminkade ansiktet medan ni har själ, säger han och lägger till.

– Borås is the textile innovation heaven.

Aktiviteterna under Business of Design Week 2014 kommer engagera Sveriges generalkonsulat i Hongkong, myndigheter, organisationer, högskolor samt olika företag.

 

 

HK17
Textile Showroom. Clemens Thornquist, professor vid Textilhögskolan, och Susanne Nejderås, verksamhetschef på Smart Textiles, höll presentationer om respektive verksamhet.

 

 

HK1
Besökarna antecknade och fotograferade flitigt. Efter presentationerna fick Susanne Nejderås och Clemens Thornquist svara på nyfikna frågor. 

 

 

HK4
Examensarbete. I Textilhögskolans flatskicksmaskin har fingrar i metall tagits fram. Materialet har sedan sytts ihop för hand och blivit till en annorlunda lampa.  

 

 

HK19
Under den guidade turen berättade Clemens Thornquist om Textilhögskolans miljö, där även Smart Textiles bedriver sin verksamhet.

 

 

HK20
Susanne Nejderås visade upp Smart Textiles-projektet Y-graft, ett stickat blodkärl, som tagits fram i Trikålabbet. Ulrica Risso, från UD i mitten, var minst lika imponerad som de övriga. 

 

 

HK14
Susanne Nejderås och Leo Chan under lunchen som avslutade Hongkongdelegationens besök. 

 

Text och bild: Rebecca Lindholm