alt

Högskolans satsning på smarta textilier har blivit ett riktigt framgångskoncept. Intresset för framtidens intelligenta tyger från företag, investerare och media har varit stort. Möt frontfiguren för det vinnande projektet – projektsamordnaren Susanne Edström.

Det var en helt ny värld som öppnade sig för Susanne Edström när hon för drygt ett och ett halvt år sedan tog sig an uppgiften att arbeta med forskningsplattformen Smart Textiles. Här samlas forskare, tekniker och representanter från företag i ett nätverk för att utveckla nya smarta produkter och därmed stärka regionen. En organisation som är svår att ta på – det handlar om en svårkontrollerad massa av olika sorters människor. Med andra ord, en inte helt enkel uppgift. Men det skrämmer inte Susanne Edström, snarare tvärtom. Hon gillar utmaningar och avslöjar att en av hennes starka sidor är just att hon är orädd.

– Att få vara med och starta ett nytt projekt tilltalar mig. Hon medger dock att det som varit den största förändringen för henne var att komma in i den akademiska världen, trots att hon kom direkt från en rektorspost på en gymnasieskola.

– Det pedagogiska ”tänket” är på ett annat sätt här. Man måste exempelvis vara tydligare med beslutsvägar och mandat.

– Jag har svårt att säga nej och avgränsa hur mycket och vad jag ska göra. Här har det som jag tidigare ansåg som en av mina starka sidor – att fatta beslut – inte kommit fram alls. Nu handlar mitt jobb mer om att föf rena olika viljor, ler Susanne Edström krasst.

Anar ny textil era
Totalt är ett 50-tal personer engagerade i forskningsmiljön, men trots många involverade är hon ensam på kontoret högst upp i ett av tornen i Textilhögskolans lokaler. Utsikten är fantastisk över staden som redan börjat ana en ny textil era.

– Jag hoppas att vi snart ska bli fler, så att vi kan bygga upp den organisation som behövs för att vi ska kunna leverera. Vi ska formera grupper för att få en så effektiv organisation som möjligt. Susanne Edström pekar med hela handen och jag kommer oundvikligt på den där ledarskapsutbildningen inom Försvaret som hon nämnde i förbigående.

– Nu har vi pengar och ska verkställa, säger hon och fortsätter:

– Jag vill ha högt till tak och låg prestige. Där man gemensamt jobbar mot samma mål. Då når man framgång.

Bubblande idéer
Investeringarna har bara rasslat in den senaste tiden. I våras kom det stora genombrottet i och med att man vann VINNOVA:s fortsatta förtroende i Vinnväxttävlingen. Det innebär 7 miljoner per år under en åttaårs period som medfinansieras på minst lika mycket. Man säger 112 miljoner, men det kan lika gärna bli över 150 eller 200 miljoner kronor.

Susanne Edström liknar engagemanget hos både företag och forskare med en kokande gryta.

– Det bubblar så mycket att vi måste lyfta på locket och ånga av. Om vi inte hade fått investeringarna nu tror jag en hel del av intresset gått förlorat. Nu stärks gruppen istället och erbjuds alla möjligheter i världen.

– Samtidigt måste man ha i åtanke att det handlar om innovativa system i ett tidigt skede. Det tar några år för forskningen att få fram prototyper. Det kan ta tre till fem år innan vi kan se några kkonkreta produkter, fortsätter Susanne Edström.

Förenklat kan man säga att smarta textilier är tyger som reagerar på sin omgivning. Textilier med helt nya funktioner: tyger som lyser om natten, ändrar mönster när de blir varma, växer och krymper eller mäter andningsfrekvens och muskelaktivitet – ja till och med nanofiberdukar som stimulerar sårläkning. Susanne Edström kände inte till mycket om textil innan hon kom till Textilhögskolan.

– Det är en sak som jag lärt mig under vägen. Snacka kan jag ju redan…

Fullspäckad almanacka
Intresset för att få reda på mer om de nya tänkande textilierna är stort. Telefonen ringer flera gånger under vårt samtal, sms-signalen piper och Susanne Edström sneglar på det inkommande numret.

– Det här måste jag ta.

Det handlar om en inbokad presentation. Hon knappar snabbt in ett svar. Det långa håret stryker hon bort med en van gest.

– Vårt mål är att bli en världsledande region för forskning och utveckling och då måste vi synas. Det kanske inte alltid känns som rätt målgrupp, men i längden vinner vi på att bjuda in nya aktörer som kanske genererar i helt nya idéer. Verksamheter blir till via möten och människor som ger och tar. Det är det som legitimerar är jag är ute så mycket och syns.

Men vem är då denna kvinna som blivit något av en frontfigur för de nya smarta textilierna?
Boråstjej, född på Borås BB och uppvuxen i stan – gick i grundskola på Daltorp och naturvetenskaplig linje på Bäckängsgymnasiet säger Susanne Edström utan omsvep. Fast det blev några vändor runt om i Sverige, eftersom fadern utbildades till officer. Sedan bar det iväg utomlands. Susanne Edström har en MBA i internationell ekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och har studerat både i Kanada och Frankrike.

– Men nu känns den tiden väldigt avlägsen. En filosof sa en gång att ”kunskap är inget värd om man inte är vis nog att använda den rätt”. Så jag jobbar hårt för att bli en vis kvinna.

Utbildning och utveckling av människor har stått i fokus under hennes mångfasetterade yrkesliv. Hon har arbetat på Utbildningcentrum, Borås Stad, Sjuhärads kommunalförbund och två olika privata utbildningsföretag, jobb som gett henne ett brett kontaktnät, erfarenhet – men också funderingar kring lärandet.

– Lärande och de individuella, biologiska, förutsättningarna för inlärning förenat med miljö är oerhört intressant. Om man ser till all forskning och alla filosofer, pedagoger och didaktiker så är jag stum av förvåning att dagens skolsystem och sätt att se på inlärning och elever inte anpassats mer till hur vi människor verkligen lär på olika sätt, funderar Susanne Edström.

– Sedan tror jag det är viktigt att vi tidigt i livet själva måste lära oss hur vi lär bäst och på så sätt kan påverka vårt eget lärande, tillägger hon.

Sedan ett år tillbaka har hon också gjort något som hon velat göra länge. Mellan läxläsning och barnens träning har hon hunnit klämma in en kurs i NLP, som står för Neurolinguistisk Programmering.

– Det är nyckeln till kommunikation, tycker jag. Det handlar om människors utveckling och deras lycka. Jag ser verkligen fram emot att lära mig mer om det.

Men inte den här dagen. Susanne Edström lever ensam med två barn och idag är dottern sjuk. Susanne tittar hastigt på klockan.

– Jag får jobba hemifrån. Det är ett pussel att få ihop livet, men ingen har ju lovat att det ska vara lätt i alla lägen…

På vägen ut efter intervjun sätter hon upp affischer för en kommande rea i hissen.

– En kompis ville att jag skulle sätta upp dem.

Ännu en sak hon inte kunde säga nej till.

Text och foto: Annie Andréasson

 

Namn: Susanne Edström
Ålder: 44 år
Bor: Nedre Byttorp i Borås
Familj: Lever ensam med två barn 11 och 14 år

Utbildning och bakgrund: Internationell ekonomutbildning examen -93, har arbetat med arbetsmarknadsutbildning, projektledare för planering och genomförande av olika utbildningar och rektor på fristående gymnasieskola. Diverse ledarskapsutbildningar inom försvaret.

Tre beskrivande ord: Snabb, omtänksam och en kameleont
Okänd talang: Åker vattenskidor
Drivkraft: Engagerade människor som tillsammans uppnår ett positivt resultat.