Hackathon lyfter unga tjejers innovationskraft inom mode och teknik

Med projektet DigiMode Passion For Fashion skapas en unik chans att lyfta fram unga tjejers innovationskraft för att forma och utveckla framtidens textil- och modeindustri. En inledande inspirationsdag med föreläsare från bl.a. Smart Textiles ska locka fram kreativiteten hos deltagarna, som sedan får komma till utlopp under ett hackathon 9-10 september.

 

Projektet anordnas av Science Park Borås och vänder sig till tjejer mellan 17-30 år som har ett passionerat intresse för mode och är nyfikna på hur mode och teknik kan samspela för en bättre värld. Borås är en av 13 platser i landet där unga kvinnor får chans att utveckla nya teknikområden och yrken utifrån sina intressen inom Vinnovas satsning “Innovate Passion”. I Borås sätts fokus på hållbart mode.

– Ett hackathon är ett event där fokus ligger på samskapande, kreativitet och nytänkande. Här träffas personer från vitt skilda bakgrunder men med samma passion och arbetar fram lösningar på en aktuell samhällsutmaning eller problem. Vi vill ge unga en chans att visa på nya synvinklar på hur samhällen och individer kan hantera stora utmaningar. Under ”DigiMode – Passion for Fashion” kommer deltagarna att samarbeta i team med att utveckla idéer för hur vi ska kunna skapa en mer hållbar – och helst av allt cirkulär – textilindustri. Det är en brännhet fråga och utan tvivel något som berör oss alla, berättar Emma Ewadotter, verksamhetsledare för SoftLab och FabLab vid Sliperiet, Umeå universitet, och processledare för hackathonet.

Tre team med de mest innovativa idéerna får en unik möjlighet att vidareutveckla sina idéer med stöd av Smart Textiles och Science Park Borås och pitcha idén på Vinnovas finalevent på Stockholm Waterfront den 14 november. I Stockholm tävlar de med sin idé mot andra bidrag sprungna ur Vinnovas satsning ”Innovate Passion”.

Kreativitet skapar framtidens cirkulära textilindustri

Textil- och modebranschen genomgår idag en radikal förändring i takt med att analoga tjänster digitaliseras och får en snabbare spridning. Nya typer av företag och delbranscher uppstår i gränssnittet mellan kultur och teknik som engagerar unga innovatörer. Samtidigt står världen inför globala samhällsutmaningar kopplat till utvecklingen av ett hållbart samhälle. Idag talas det mycket om cirkulära affärsmodeller där syftet är att skapa ett textilt kretslopp utan avfall. Genom att plagg kan lagas, omarbetas eller på annat sätt uppdateras öppnas möjligheter för helt nya affärsområden inom reparation, redesign och andra typer av tjänster som förlänger livet på plagget.

– Det finns många möjligheter i omställningen mot en cirkulär textilindustri och vi vill lyfta fram kreativiteten och skaparglädjen hos unga. Vi är övertygade om att det finns många tjejer där ute som har tankar, idéer eller visioner kring hur framtidens textil- och modeindustri kan komma att se ut. Vi vill fånga upp dessa kvinnor och ge dem stöd för att göra verkstad av sina visioner, berättar Moa Nilsson, projektledare för DigiMode – Passion for Fashion.

Projektet är ett samarbete mellan Science Park Borås, Smart Textiles, Re:textile, Högskolan i Borås, Sliperiet/Umeå universitet, Inkubatorn i Borås, Modeinkubatorn, Drivhuset, Navet och Textilmuséet. Projektet finansieras av Vinnova och är en del av satsningen Innovate Passion.

Läs mer på projektets hemsida (sista anmälan till hackaton är 7 september).