BERLIN 20161007. Drottningen besökte gallerian Bikini Berlin och utställningen ”Everything you can imagine is real” av Bea Szenfeld och Pompe Hedengren där även drottningen inledningstalade på seminariet om hållbart mode som ägde rum i anslutning till utställningen. Onsdagen den 5 oktober 2016 inleds Kungaparets fyra dagar långa statsbesök i Tyskland. Med på resan är utrikesminister Margot Wallström, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, närings- och innovationsminister Mikael Damberg samt en näringslivsdelegation.

Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

H.M. Drottning Silvia bär unik innovation från Smart Textiles på statsbesök i Berlin

Under kungaparets statsbesök i Berlin i fredags bar Hennes Majestät Drottning Silvia en unik scarf tillverkad av Smart Textiles genom projektet Textiles back to Textile. Scarfen är tillverkad av återvunnen bomull och svensk skog och är en gåva till Drottningen som visar på svensk textil innovationskraft.

Under dagen invigde Drottningen den uppmärksammade utställningen ”Everything you can imagine is real” och seminariet ”Facing the Fashion Paradigm Shift” i Bikini Berlin. Drottningen berättade samtidigt om scarfens unika material gjort på återvunnen bomull och svensk skog. Drottningen betonade även vikten av att genom forskning söka efter nya och miljövänligare sätt att tillverka kläder på och om vikten av att finna alternativ till den traditionella produktionen och konsumtionen av mode för att gemensamt bidra till en global utveckling som är hållbar på lång sikt.

Den hållbara scarfen är en innovation hämtad ur projektet Textiles back to Textile. Genom att kombinera innovativa textila processer har denna scarf tagits fram. Den är den första i sitt slag, tillverkad av återvunnen bomull och svensk skog som spunnits till nya fibrer. Denna unika prototyp har designats, stickats, digitaltryckts och sytts i Smart Textiles regi i Textilhögskolans labb. Scarfen visar på gott samarbete mellan akademi och industri med hållbarhet i fokus som stärker svensk innovationskraft.

– Hållbar Textil är en av de samhällsutmaningar där Sverige gör skillnad. Det känns väldigt roligt att Drottningen uppmärksammar det, säger Lena-Marie Jensen, koordinator för Smart Textiles Business Innovation.

Kungaparet genomför statsbesöket till Tyskland 5–8 oktober på inbjudan av förbundspresident Joachim Gauck. Det fyra dagar långa besöket äger rum i städerna Berlin, Hamburg, Wittenberg och Leipzig.