2009-11-24_ellinor_bokedal_quietSysslar du med tekniska textilier eller har du en applikation för framtagning av det? Känner du till någon person eller något företag som verkar inom området? Då kan du eller någon du känner bli 200 000 kr rikare. ESPIRA Tillväxtcenter och Smart Textiles vill genom tävlingen FIBERRIK hitta framtidens tekniska textil.

Tävlingen Fiberrik riktar sig till både forskare, företag och privatpersoner. 
– Vi vill lyfta medvetenheten och stimulera forskningen inom tekniska textilier samt hitta nya användningssätt för textila fibrer, säger Ellinor Bokedal (på bilden till höger), projektledare för Fiberrik om syftet med tävlingen.

– För att kunna vinna Fiberrik ska bidraget kunna kommersialiseras och bli en produkt eller applikation inom några år. Den ska också vara utvecklingsbar genom forskning. 

Vinnaren av prispengarna, som är sponsrade av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad, utses av en jury bestående av högt kompetenta personer inom textil- och innovationsbranschen. 
– Det kommer vara en högtidlig prisceremoni i ett större textilt sammanhang under maj/juni, berättar Ellinor Bokedal och påpekar även att uppmärksamheten inom branschen blir stor och betydande för vinnaren.   

 

Tidigare vinnares produkt i NHL

Under den första omgången av tävlingen Fiberrik som genomfördes 2007/2008, vann företaget Oxeon AB med produkten TeXtreme. För entreprenörerna Andreas Josefsson och Henrik Olofsson innebar vinsten mycket uppmärksamhet och därmed fler som fick upp ögonen för deras produkt.  

TeXtreme är en textil väv med en teknik som innebär en lätt och extremt stark kolfiberarmering. Materialet hittas idag bland annat i hockeyklubbor som används i NHL.

Bidraget ska skickas in senast den 15 mars 2010.  Läs mer om tävlingsreglerna och lämna din ansökan påwww.fiberrik.se