Ljus integrerat i textil fick stor uppmärksamhet på möbelmässan

 

Optiska fibrer i textil kan bli en häftig komponent i möbler. Det bevisade fem studenter från Textilhögskolan som ställde ut på Stockholm Furniture & Light Fair 4-8 februari.
– Det kändes verkligen som en seger att vi fick så mycket positiv respons, säger Ellinor Eliasson, textildesignstudent.  

Ellinor Eliasson, Joanna Vikström, Frida Simonsson, Malin Bobeck och Therese Amus Gidlöf blev minst sagt uppmärksammade för sina kreationer på världens största mötesplats för skandinavisk möbel- och ljusdesign – Stockholm Furniture & Light Fair. Och de var nästintill ensamma att visa upp kombinationen ljus och textil.

“Wow”

– Det var en salig blandning av människor som var imponerade av det vi åstadkommit – allt från inredningsarkitekter till ljusdesigners.  Många sa ”wow, kan man göra så här” eller ”det här är framtiden”, säger Ellinor Eliasson glatt.

Som om inte det vore nog blev textildesignstudenterna från Borås också utnämnda till en av de mest innovativa på mässan.

– Vi har kämpat ganska hårt för detta så det kändes verkligen som en seger att vi fick så mycket positiv respons, säger Ellinor Eliasson. 

Nytänkande

Under höstterminen har hon tillsammans med sina klasskamrater närmat sig smarta textilier, genom experiment med integrering av ljus i hand- och maskinväv, under temat ”Ljus, material och struktur”.

– Vi ville visa ett annat sätt att arbeta med textilier än de traditionella metervarorna, säger Joanna Vikström som ställde ut textil handvävd på en monofilament varp med optiska fibrer, monofilamen och handfärgade fransar som inslag.

Hårt slit lönar sig som man brukar säga. Och i det här fallet stämmer det. På grund av avhopp var det ett tag inte ens säkert att de skulle kunna åka till möbelmässan. Ett ett annat bekymmer längs vägen var att materialen var så dyra att de själva inte hade råd att köpa dem. 

– Smart Textiles finansierade LED-lampor som gjorde det möjligt för oss att ställa ut, avslutar Joanna Vikström.  

 

 Kollektionen Woven light

 

Ellinor helbild
Shimiring Snow – Ellinor Eliasson. Foto: Frida Simonsson

 

Therese Amus Gidlund Layers of time
Layers of time – Therese Amus Gidlöf. Foto: Jan Berg

 

Malin Bobeck Flow
Flow – Malin Bobeck. Foto: Jan Berg

 

Fridar Some sort of animal – Frida Simonsson. Foto: Jan Berg

 

Joanna
Aquatic – Joanna Vikström. Foto: Jan Berg

 

Text: Rebecca Lindholm