Intresset hos textilbranschen att lära sig mer om konduktiva textila material är stort. Det visade sig sig när Smart Textiles, Espira och Malmöföretaget OnescaleOne tillsammans arrangerade en workshop om textil och elektronik den 3 februari.

 

Under workshopen samlades forskare från bla. Högskolan i Borås, SP,  Swerea IVF och representanter från både textil- och elektronikindustrin för att tillsammans lösa trixigheterna med elektriska ledningsbanor, dioder, tryckknappar och ledande tyger. För några var det helt nytt för andra mer välbekant. Men tillsammans fick man bra ihop både ljusramper och töjningssensorer. 

2011-02-07_workshop_deltagareAgera och interagera

Johan Jersblad är en av workshopens deltagare. Han arbetar på Saab Barracuda, vilka tillverkar kamouflagetextilier åt militären. 
– Jag tycker det har varit en bra dag. Jag kom hit förutsättningslöst för det intressanta ämnet och för nätverket, säger han.

Han beskriver de olika grupparbetena som organiserat nätverkande. 
– Det har varit bra att vara arbeta i olika grupper eftersom man varit tvungen att agera och interagera.

Johan Jersblad är främst intresserad av sensorer med avancerade funktioner kan fungera att integrera med textil.
– Det är viktigt att plaggen fortsätter vara smidiga och funktionella trots att elektronik är integrera och jag inser att vi inte riktigt är där ännu och att det krävs ytterligare utveckling

Även Urban Olsson från Konstsilke ser behovet av att de två branscherna korsbefruktas.

 

Fakta: Konduktiva textila material

Konduktiva textila material kan bland annat användas i kläder och kan kort beskrivas att de kan leda värme eller elektriskt ström, vilket vanliga textila material normalt sett inte gör. Därmed får textilien nya funktioner.