Dolda smarta textilier på catwalken

Modetalangen Nhu Duong strävar ständigt efter att utforska nya material. Nu har hon inlett ett samarbete med Smart Textiles och resultatet kommer att synas på catwalken redan i augusti under Mercedes-Benz Fashion Week.

2012-06-19_nhu_duong_portratt-250x150

Sedan Nhu Duong besökte Textilhögskolan för några år sedan – då hon blev överväldigad av alla möjligheter Textilhögskolans maskinverkstäder erbjuder – har högskolan funnits någonstans i bakhuvudet. I våras kontaktade hon Smart Textiles Prototype Factory med en idé.

– Jag ville ta fram en materialblandning med metall, men som samtidigt känns väldigt textilt. Textilhögskolan har en världens fem enda metallstickningsmaskiner, det minns jag sedan jag var här sist.

Talang

Nhu Duong är en stigande stjärna på modehimlen. Hon var den första som vann Mercedes-Benz Young Fashion Awards 2008 och 2010 utsågs hon som årets nykomling av modemagasinet ELLE. 

– Mitt arbete handlar ofta om appropriering av olika hantverkstekniker och materialblandningar. Genom att jobba med olika applikationer på plagg började jag experimentera med printing, för det är ett effektivt sätt att sätta sin prägel på ett material.

Subtilt

Tillsammans med teknikerna i Textilhögskolan trikålabb försöker hon nu att ta fram blandningar som ser ut som vanliga material. Hon har tidigare arbetat mycket med metall och erkänner att hon har en fetisch för material som glänser. 
– I den här kollektionen kommer metallen vara ganska subtil. Den kommer fram i kvaliten framför karaktär. Jag tycker det är roligare om det inte är övertydligt utan att man får upptäckta det själv, säger Nhu Duong.

 

Text: Therese Rosenblad