Circular Textile Hackathon 2018

 

Två hackatons kommer under året att genomföras i Borås. Re:Textile/Science Park Borås går samman med Swedish Fashion Council för att rikta fokus mot nya, cirkulära lösningar för textil- och modeindustrin.

 

I Sverige hamnar årligen 80 000 ton textilier i soptunnan helt i onödan. Samtidigt finns en stor potential för cirkulära affärsmodeller inom textil- och modeindustrin. I Circular Textile Hackathon utmanas traditionella affärsmodeller som många textil- och modeföretag idag präglas av, för att driva branschen mot en cirkulär omställning. Etablerade företag, studenter och unga entreprenörer sätts samman till team med syftet att utveckla idéer kopplade till företagens befintliga utmaningar och behov för en hållbar textilproduktion. Likt traditionella hackatons bygger eventen på samskapande, där personer med olika kompetenser och bakgrund träffas, för att gemensamt utveckla nya lösningar utifrån en befintlig utmaning.

– Uttjänta textilier ger stora möjligheter för nya affärsmodeller och tjänster som förlänger livet på plagg. Och i takt med en växande medvetenhet hos konsumenter i att konsumera hållbart uttalar fler och fler företag att cirkulär ekonomi kommer vara centralt i deras framtida affärsmodeller. Men idag är konsumentens valmöjligheter för få, det vill vi bidra till att ändra på, säger Adrian Zethraeus, projektledare för Re:textile.

Det första hackathonet går av stapeln 17-18 maj 2018 i samverkansarenan Do-Tank Center, Textile Fashion Center, Borås. Det följs upp av ett andra hackaton under World Waste Week 22-23 november 2018, där också en vinnande idé kommer att koras av en jury bestående av experter och ledande personer inom textil- och mode.

Har du vad som krävs för att revolutionera textil- och modeindustrin? 

 

Anmälan är öppen fram tills 7 maj 2018 påwww.innovatepassionboras.se

 

För mer information eller frågor, kontakta: Moa Nilsson, projektledare, moa@marketplaceborås.se