Hur skapas framtidens cirkulära och hållbara textil- och modeindustri?

Den 17-18 maj gick det första hackathonet inom Circular Textile Initiative av stapeln, ett initiativ för att hitta nya lösningar och idéer för cirkulära flöden inom textil- och modeindustrin. Under två dagar kopplades textil- och modeföretag samman med studenter, entreprenörer, kreatörer och designers för att knäcka koden för hur vi kan ställa om till det cirkulära.

 

I Sverige hamnar årligen 80 000 ton textilier i soptunnan helt i onödan. Samtidigt finns en stor potential för cirkulära affärsmodeller inom textil- och modeindustrin. Uttjänta textilier ger stora möjligheter för nya affärsmodeller och tjänster som förlänger livet på plagg. Samtidigt växer engagemanget att ställa om mot det cirkulära både hos konsumenter och företag. För att utmana detta samhällsproblem arrangerade Re:textile och Swedish Fashion Council under två dagar Circular Textile Hackathon, ett initiativ som syftar till att utmana de traditionella affärsmodeller som många textil- och modeföretag idag präglas av och för att driva branschen mot en cirkulär omställning. Hackathonet arrangerades inom projekten Circular Textile Initiative och Innovate Passion Borås.

 

 

Hjärta och passion skapar innovation

Likt traditionella hackatons bygger eventen på samskapande, där personer med olika kompetenser och bakgrund träffas, för att gemensamt utveckla nya lösningar utifrån en befintlig utmaning. Under två dagar arbetade deltagarna i team tillsammans med representanter från Velour By Nostalgi, Emmaus Björkå, Göteborg Manufaktur, Kinnarps och Wargön Innovation. Utmaningarna som de arbetade med handlade om nya möjligheter för re:design, att effektivisera jeansflödet, skapa ett nytt system för cirkulära textilier eller skapa nytt värde för uttjänta collegetröjor. Stora ämnen som väckte många tankar och idéer. Det var febril aktivitet i Do-Tank Center i Textile Fashion Center i Borås där hackathonet hölls. Passionen och glädjen genomsyrade teamen när de fick skräddarsy hur framtidens industri skall komma att se ut. Deltagarna fick välja att arbeta med den utmaning de brann mest för, tolka denna och i kreativa workshops komma fram till två idéer vardera – en rationell och en galen.

Idéerna pitchades sedan för ett advisory board som beslutade vilken idé teamet skulle arbeta vidare med under dag två. Advisory board bestod av Ellen Flybäck från Marketplace Borås, Adrian Zethraeus från Re:textile, Anna Lidström från Textilhögskolan och Jennie Rosén från Swedish Fashion Council.

 

Advisory board överlägger. Från vänster: Jennie Rosén, Swedish Fashion Council, Adrian Zethraeus, Re:textile, Anna Lidström, Textilhögskolan/Re:textile och Ellen Flybäck, Marketplace Borås

 

Forsättning följer…

Det första hackathonet följs upp av ännu ett som arrangeras under World Waste Week, den 22-23 november 2018. Mellan eventen får teamen möjlighet att delta i ett affärsutvecklingsprogram för att få stöd att vidareutveckla de idéer som har uppkommit. En idé kommer avslutningsvis att koras till vinnare av en jury bestående av experter och ledande personer inom textil- och modebranschen.

 

Om Circular Textile Hackathon  

Circular Textile Hackathon är ett samarbetsprojekt mellan Science Park Borås, Re:textile, Swedish Fashion Council, Inkubatorn i Borås och Drivhuset i Borås. Circular Textile Hackathon är en del av projektet Innovate Passion Borås, finansierat av Vinnova, där man fångar upp och stöttar ungas idéer för en hållbar samhällsutveckling. Det är även en del av Circular Textile Initiative där använda textilier får ett nytt, spännande liv. Projektet är unikt, eftersom det omfattar alla delar i kedjan, från design och produktion till insamling och sortering. Här främjas nya typer av samarbeten, cirkulära affärsmodeller och kunskapsförmedling om hållbara klädval. Projektet drivs av Göteborgsregionens kommunalförbund och Re:textile. Det finansieras av Västra Götalandsregionen och Avfall Sverige.

 

Text & bild: Moa Nilsson