Bältet som förenar design och funktion

Det började som en idé – en skiss på ett papper som så många andra innovationer. Men Susanne Rittedal Söderblom vågade ta steget och blev den första som tagit ett Smart Textiles-projekt från idé till färdig produkt.  För hennes funktionella bälte Mejt väntar nu marknaden – så fort hon kommit över den sista tröskeln.

2010-12-06_mejt_susanne

När Susanne Rittedal Söderblom stiger in på caféet på Linnégatan i Göteborg i kavaj, jeans och skinnstövlar går det inte att ana att bältet som skymtar, är en innovation med fler funktioner än vanliga accessoarer.
 – Bältet har en integrerad hållare för mobilen och en diskret ficka för andra mindre föremål. Inuti bältet finns det ett material som skyddar kroppen mot strålning men det är funktionen som är den främsta grejen – användandet av handsfree underlättas och man kan bära med sig mobilen på ett snyggt sätt, berättar hon och visar mobilhållaren som döljer sig under kavajen, på hennes vänstra höft.

Hon berättar om en process som startade i hennes lägenhet för 10 år och som sedan utmynnade i ett projekt hos Smart Textiles. Snart finns hennes bälte – Mejt – att beställa via webben.
– Jag arbetade som projektledare för ett event 2001. På kvällen var det middag och jag skulle ha klänning på mig men hade ingenstans att göra av mobilen. Så jag fick stoppa den i bh:n i brist på alternativ.

Nattlig idé

När hon kom hem på natten föddes idén av ett skärp med mobilhållare. Redan på natten gjorde Susanne Rittedal Söderblom en skiss men har under åren som gått, tagit hjälp av studenter. På sin laptop visar hon ett antal olika varianter på skärpets utseende och det går att se hur designprocessen har utvecklats under tidens lopp. 
– Alla som har varit inblandade har bidragit med en liten pusselbit. Det har verkligen fungerat bra att arbeta med studenter även om processen blir lite längre och noggrannare, konstaterar hon.

Till slut kom Susanne Rittedal Söderblom i kontakt med Barbro Sehlman som dagligen arbetar som designer.
– Hon gav sig in i projektet utan omedelbar ersättning och hjälpte mig med designen. När det var klart kände jag att det var helt rätt – det här är något som folk verkligen kan använda.

“Bara en tanke på ett papper”2010-12-06_mejt_balte

Susanne Rittedal Söderblom är väldigt tacksam för all hjälp hon fått genom Smart Textiles.
– Jag hade aldrig kommit så här långt utan Smart Textiles kompetenser, kontakter och självklart pengar. Nu har jag en färdig produkt redo att säljas. Utan den hjälpen hade det bara varit en tanke på ett papper, säger hon.

Även om designen har legat i fokus har hon också lagt ner mycket tid för att hitta ett material som ska skydda mot strålning.
– Forskningen är ju delad när det handlar om just mobilstrålning. Jag kan ju inte med säkerhet säga att det är farligt med strålning men jag vill heller inte chansa.

– Skulle det visa sig att strålning är ofarligt, så kan jag plocka bort det materialet.

Sista tröskeln

Idag arbetar Susanne Rittedal Söderblom som marknadschef på StarkareGruppen AB i Halmstad. Hennes bälte och företag Mejt är ett fritidsprojekt.  

Än så länge går det att beställa enstaka exemplar av Mejt-bältet på webben, men förhoppningen är att snart kunna sälja det i butik. 
– Den sista tröskeln jag behöver komma över nu är att hitta ett sätt att massproducera. Jag har kontakt med ett företag i Landskrona och ett i Asien.

– Jag vill helst att det ska vara en helsvensk produkt och ambitionen är att i framtiden skapa tillväxt, säger hon avslutningsvis.

Läs mer på www.mejt.se