Nyhetsbrev2150625

Återvunna fibrer och svensk skog blir nytt garn

Just nu spinns den första omgången med en helt ny materialblandning bestående av återvunnen bomull och råvara från svensk skog. Garnet ska användas till plagg som blir en vidareutveckling av ”Den gula klänningen” – världens första plagg av återvunnen bomull.

Det må vara semestertider – men på Smart Textiles i Borås spinns det för fullt. Det är studenterna Stina Björquist och Julia Aronsson på Textilhögskolan som arbetar med att ta fram en ny generation garn av återvunnen bomull. Inom kort ska garnet stickas och resultatet ska användas till nya, innovativa plagg som består av en blandning av återvunnet material och cellulosa från svensk skog.

Cirkulär ekonomi
Det är Wargön Innovation som driver projektet ”Textiles back to Textiles” tillsammans med bland annat Smart Textiles som nu håller på att tillverka tyg av kemiskt återvunnen bomull och råvara från svensk skog.
– Det här är en viktig pusselbit som möjliggör en cirkulär ekonomi, säger Magnus Fransson, projektledare på Wargön Innovation.
– Idag använder vi returfibrer i papper. I framtiden kommer det att vara lika naturligt att använda returfibrer i våra textilier, säger Magnus Fransson.
Återvinning
Cellulosan i bomull återvinns på kemisk väg och fibrerna blir till en flytande massa innan de vandrar hela vägen i den textila kedjan igen för att bli nya textilfibrer. Det innebär möjligheter att samla in gamla bomullsplagg för återvinning – och samtidigt köpa nya som innehåller återvunnen bomull.
Tar tillvara resurser
Lena-Marie Jensen på Smart Textiles är projektkoordinator och hon menar att projektet är viktigt med tanke på hur konsumtionen av textila fibrer kommer att öka i framtiden.- Därför är det viktigt att vi är öppna för nya, innovativa lösningar där vi tar tillvara de resurser vi har och får dem att fungera i flera cykler, säger Lena-Marie Jensen.

Text och bild: Angelica Därnlöf